Podstawowe informacje o winach

Istnieje kilka zasad, które trzeba przestrzegać przy wyborze wina. Niektóre gatunki wina nadają się świetnie tylko do niektórych posiłków, a do innych całkowicie nie pasują. Podstawowe informacje o winach Aby dobrze dobrać wino do dania trzeba znać kilka cech wpływających na ich smak. Wśród elementów, które mają największy wpływ na smak wina jest kolor i gatunek winogron z których są one wytwarzane. Poza tym na smak wina ma również wpływ gleba na jakiej wzrasta winorośl, nasłonecznienie miejsca, klimat, sposób wytwarzania wina, rodzaje zastosowanych przy produkcji drożdży, sposób i czas leżakowania wina.



Rodzaje win

Pierwszym podstawowym podziałem win jest podział ze względu na ich barwę. Główny podział można zdefiniować jako 2 typy: wina czerwone oraz wina białe. Czerwone wino można uzyskać z moszczu z winogron, skórek oraz pestek winogron czerwonych i czarnych. Przy produkcji win białych używa się tylko moszczu z winogron. Zazwyczaj też wina czerwone są cięższe, a wina białe są zwykle słodsze.
Specjalnym rodzajem win są wina musujące (najsłynniejsze to szampan wytwarzane w Champagne we Francji). Wina te zawierają dużą ilość dwutlenku węgla. Dwutlenek węgla wytwarza się podczas procesu fermentacji lub czasami jest sztucznie dodawany.

Szczególnie w Polsce na etykietkach win widnieją także określające smak wina w czterostopniowej skali: wino słodkie, półsłodkie (wino deserowe), półwytrawne oraz wytrawne. Takich określeń raczej nie spotkamy nigdzie indziej na świecie więc szukając odpowiedniego smaku wina trzeba się kierować prze wszystkim pochodzeniem i kolorem wina.

Podstawową zasadą przy łączeniu wina z potrawą jest podawanie czerwonego wina do czerwonego mięsa oraz dań z makaronem. Białe wino najlepiej się sprawdza przy rybach i potrawach z kurczaka. I w ten sposób dania delikatniejsze (ryby, kurczak) podawane są z łagodniejszym winem białym, a dania nieco cięższe (mięso czerwone) podawane są z winem czerwonym.

Istotnym wyznacznikiem jakości i smaku wina jest miejsce jego pochodzenia. Najpopularniejszymi regionami produkcji win na świecie są: Francja, Hiszpania, Portugalia, USA, Włochy, Chile, Australia, Niemcy.

Leżakowanie win

Podczas procesu leżakowania wino ulega przemianom, podczas których jego smak i aromat nabierają szlachetniejszego charakteru przez co wino staje się pełniejsze i bogatsze. Leżakowanie wina odbywa się bardzo powoli w bardzo ograniczonym kontakcie z tlenem. Tradycyjne leżakowanie odbywa się w beczkach dębowych lub garnkach glinianych. Obecnie jednak coraz częściej jako dojrzewalnie używa się kadzi zrobionych z blachy nierdzewnej.

Wina czerwone mają zwykle dłuższy czas dojrzewania i muszą leżakować od 6 miesięcy do 2 a czasem nawet 5 lat. Wina białe właściwie nie wymagają długiego leżakowania (dojrzewania) i to że będą one leżeć w piwnicy to nie wpłynie korzystnie na ich smak, a może nawet go popsuć. Są one właściwie gotowe do spożycia niemal tuż po wytworzeniu (producent leżakuje je 2-3 miesiące). Jedynie wina słodkie oraz szampany mogą zyskać na smaku podczas leżakowania. Wina białe muszą być przechowywane w szczelnych pojemnikach w niskiej temperaturze.

Tagi:

Pozostaw wiadomość